In een blog op deze site van 24 mei vorig jaar heb ik geconstateerd dat ik als historicus door bepaalde partijen hier in Dordrecht doodgezwegen wordt. Ook werd een reactie van mij op een onzinstukje door de vorige burgemeester op Facebook door hem of zijn naaste omgeving gewist, wat ik als censuur beschouw. ook dat heb ik juli vorig jaar in een blog van me af geschreven.
Ik ben op 1 maart 2016 deze site met blogs begonnen om de Dordtenaar te voorzien van achtergrond bij zijn of haar kennis van de geschiedenis van zijn of haar stad. Bij al die onderwerpen die misschien ooit wel op school of in de media bij hen langs gekomen zijn, maar niet binnen. Eeuwen lang is mijn mede-burger in slaap gesust met sprookjes, fabels en legenden die geen enkele basis in de realiteit hebben. Dikwijls was het ook gewoon geschiedvervalsing door de regering of de kerk. Dat had allerlei oorzaken en redenen, niet eens allemaal kwaadaardig, maar dikwijls wel om kritiek te smoren. Of te voorkomen. Of om Dordrecht mooier te laten lijken dan ze was. Recentelijk waren de mensen van Dordrecht Marketing daar keien in. En daarin was onze stad zeker niet de enige. Overal in de Nederland, Europa en de wereld wordt de geschiedenis gemanipuleerd om goedgelovige mensen iets wijs te maken dat niet met de waarheid spoort. Om wat voor reden dan ook.
Ik heb die informatie over middeleeuws Dordt nog eens herhaald in mijn boek De oudste stad van Holland (Utrecht 2020). Dat was een Dordtse bestseller die overal lovende recensies oogstte. Natuurlijk, dat was een commercieel boek, maar geloof me als ik zeg dat ik er niet bepaald rijk van ben geworden; dat kan ook helemaal niet met zo’n type boek. Geïnteresseerden en collega’s waren enthousiast over dat makkelijk leesbare en informatieve boek. Het was iets dat ik altijd al had willen doen en dat via allerlei toevallige gebeurtenissen ook is gelukt. Veranderde er iets in de perceptie van de veantwoordelijken in de stad? Nee. De musea en het VVV wilden het boek niet eens in hun winkels hebben. Boycot?
Als import-Dordtenaar – ik woon hier sinds eind 1973 – en academisch geschoold historicus met als specialiteit middeleeuwse nederzettingsgeschiedenis, oud-medewerker van, toen nog, het Dordtse gemeentearchief en practisch deskundige op het gebied van bouwgeschiedenis en het leven van de middeleeuwse mens, met hart voor mijn stad, dacht ik ideaal gepositioneerd te zijn om, net als ik destijds op het archief, deed de Dordtenaar over zijn/haar verleden voor te lichten. Ik heb ook veel positieve reacties gekregen op die blogs. Ik meende daaruit op te kunnen maken dat mijn uitleg goed viel. Maar er bleef altijd een stille groep die op subtiele manieren liet merken dat ze niet zo blij met me waren. Zeker nadat ik dat eerste jaar al een serie over zogenaamde Eerste Vrije Statenvergadering maakte. Die viel helemaal niet goed. De gevolgen zijn gezien het gedrag van burgemeester Kolff tot nu zichtbaar.
Als je dan als boodschapper en verspreider van de echte geschiedenis belachelijk wordt gemaakt, genegeerd of doodgezwegen komt dat hard aan. Vindt u het gek dat ik met name na die toestand rondom dat boekje over Jacoba van Beieren, de bijl erbij neergooi? Ik ben te oud om dat nog langer over mijn kant te laten gaan. Ik wil mijn laatste jaren niet als een chagrijnige, miskende en teleurgestelde man slijten. De cultuurbobo’s van Dordrecht kunnen de pot op. Ik trek mijn handen er vanaf.
Ik heb na de twee blogs die ik hiervoor heb genoemd een radiostilte aangehouden, in de verwachting dat er misschien nog wel een reactie zou komen. Dat was niet het geval. Ik heb daarom besloten te stoppen met Apud Thuredrech. Het blog blijft gewoon op het internet beschikbaar zodat iedereen zijn kennis over oud Dordrecht kan blijven voeden, maar ik zet er niets nieuws meer op.
Ik blijf doorgaan met Krisisinkrispijn en de Oranjebloemenbuurt, dus daar hoeft de lezer zich geen zorgen over te maken. De reacties van gemeentewege zijn echter ook hier niet om over naar huis te schrijven. Zie het laatste nieuws op de site.
Ik zie je in de stad…
Henk ’t Jong
Ik begrijp uw reactie. Maar ik zou er zelf nooit op rekenen dat politici en mensen van marketingbureaus die u cultuurbobo’s noemt ook maar enige zorg voor de historische getrouwheid van hun boodschappen dragen. Historische accuraatheid verkoopt in hun ogen slecht. De geïnteresseerde lezer zal uw boeken en blogs altijd weten te vinden en te blijven waarderen. Houd u vooral niet op u bezig te houden met de middeleeuwse geschiedenis.
Gelukkig hebben we de boeken nog…
Dank voor vele interessante, leerzame en deskundig geschreven blogs en artikelen Henk. Er zijn gelukkig ook heel veel mensen die dat wel waarderen en waardeerden, maar je besluit begrijp ik wel.